Hacı Ahmet KAYHAN Dedemizi Anma Programı

HACI AHMET KAYHAN EFENDİ'YE ANMA

Anadolu'nun gönül sultanlarından Hacı Ahmet Kayhan Efendi vefatının 20. yılında Esenler'de anıldı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, Malatya Pütürge Aktarla Köyü Derneği ile birlikte, vefatının 20. yılında Hacı Ahmet Kayhan Efendi'yi andı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşen programa; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Pötürge Belediye Başkanı Mehmet Polat, Malatya Konfederasyonu Aziz Damar,Malatya Pütürge Aktarla Köyü Dernek Başkanı Nusret Yalçın ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

BİR DİVANIN ÜSTÜNDE İNSAN EĞİTTİ

Programın açılış konuşmasını yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Hacı Ahmet Kayhan Efendi gibi gönül sultanlarını bu toprakların çocuklarıyla buluşturmayı en büyük sorumlulukları olarak gördüklerini belirterek,"Bu milletin benliğinde ve yüreğinde resmi olmayan irfan ve idrak okulları vardır. Bu okullar öylesine büyük eğitim müessesesidir ki, toplumun kendi benliğinden kopmaması için, kendi değerleri üzerinde büyüyüp gelişmesi için birçok öğretmenimizden daha büyük öğretmenlik yaparak insanı insan olmaya yani insanı imar eden, insan olmaya yönelten eğitim merkezleri vardır. Bu merkezlerden biri de sadece bir divanın üzerinde oturan Kayhan Efendi gibi büyük insanlardır. Bu üstatlar gönül dünyamızda gönlümüzü mayalayanlar, Anadolu'nun her bir köşesinden Anadolu'yu mayalayanlardır. Batı emperyalist duygularının, zihniyetinin bu toprakların hücrelerine zerk etmek istedikleri zehrin panzehridir" şeklinde konuştu.

hacı ahmet kayhan anma programı ile ilgili görsel sonucu

İNSAN AYIRMAKSIZIN HERKESİ KUCAKLARDI

"Efendimizin en belirgin özelliği, meşrep farkı gözetmeksizin herkesi kucaklamasıydı" diyen Malatya Pütürge Aktarla Köyü Dernek Başkanı Nusret Yalçın, "İnsanlara faydalı olmayı, akl-ı selim şekilde hareket etmemizi söylerdi. Efendimizin 4 tane kitabı, irili ufaklı bir çok risalesi mevcuttur. İnsanlara ve çevreye olan sevgisinden dolayı dünya liderlerine gönderdiği barışa davet yazısına birçok devlet başkanından cevap almıştı" ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ GİBİ, TOPRAK GİBİ, SU GİBİ OLMAYI ÖĞRETTİ

Merhum Ahmet Kayhan Efendi'nin oğlu Mustafa Kayhan, babasının hayatı boyunca sevgiyi ve güzelliği öğretmeye gayret ettiğini söyleyerek, "Bütün kardeşlerine, gelen insanlara barışı, sevgiyi ve güzelliği öğretmeye gayret etti. Bu öğretileri Allah'ın birliğinden, Kur'an'ın emirlerinden, Peygamber Efendimizin yolundan bir damla ayrılmadan yerine getirmeye gayret etti. Bizlerin de insan olabilmek için neler yapmamız gerektiğini bütün evlatlarına iletmeye amaç edindi. Güneş gibi, toprak gibi su gibi olmayı öğretti" şeklinde konuştu.

GERÇEK BİR YOL GÖSTERİCİYDİ

Gecede konuşan Esenler Kaymakamı Adil Karataş, Kayhan Efendi'yi bu program vasıtasıyla tanıdığını dile getirerek, "Üstat kendisine gelenleri hiçbir zaman geri çevirmemiş. Büyük bir olgunlukla yol gösterici olmuş" dedi.

Pötürge Belediye Başkanı Mehmet Polat ise "Kayhan Efendi genç yaşta İslâm'ı yaşamış, Rabb'imin sevgisine muhassar olmuş, İslâm'a birçok eser kazandırmıştır" diye konuştu.